8.1.1957 – 17.12.2023

Juhani Ahtinen, Miinan montun Superjussi on poissa.

Juhani asui Ryttylässä lähes koko ikänsä. Isä Olavi työskenteli Leppäkosken tiilitehtaalla ja äiti Lilja piti kodista huolen. Perheeseen syntyi kolme lasta: Mauri, Juhani ja Jori.

Juhani puhui lapsuuden kodin välittävästä ilmapiiristä aina suurella lämmöllä. Sieltä varmaan oli peräisin hänen ystävällisyytensä ja auttavaisuutensa, jonka me kaikki niin hyvin tunnistamme.

Juhanin omaan perheeseen kuuluvat rakkaat Leena-vaimo ja tyttäret Tiina, Outi sekä Maija. Lapsenlapset Juho, Veeti, Oona ja Onneli olivat ukille erityisen tärkeitä.

Jo nuorena Leenan kanssa aloitettu tanssiharrastus vei Juhanin lavoille ja kansantanssin pariin. Hausjärven Kansantanssijat eli HausKat, oli hänelle tärkeä yhteisö tanssiesityksineen ja matkoineen seuran koko olemassaolon ajan. Monet yhdistykset, kuten Lions Club, Urheiluseura Kiri ja viimeksi myös eläkeyhdistykset saivat hänestä aktiivisen toimijan ja kehittäjän. Monet yhdistysten hankkeet toteutuivat hänen toimestaan.

Juhanin sukujuuria löytyy Turkhaudalta ja Nuorisoseura Silmun toiminta alkoi kiinnostaa häntä vaimon kesäteatteriharrastuksen myötä. Silmun toimintaan Juhani tuli 2000 -luvun vaihteessa. Hän tuli ensin seuran sihteeriksi, sitten teatterin tuottajaksi sekä Miinanmyssy-projektin vetäjäksi ja lopulta myös lavalle.

Tuottajana hän teki tiivistä yhteistyötä ohjaajan kanssa, vastasi teatterin budjetista, kehitti markkinointia, vastasi sopivien henkilöiden löytymisestä erilaisiin tehtäviin, lavastustöiden sujumisesta ja ylipäätään kaiken koordinoinnista. Työsarka on koko ajan kasvanut teatterin kehittyessä. Myös Monttu soikoon -konserttien järjestelyissä Juhani oli tärkeässä roolissa.

Juhani oli visionääri ja työmyyrä. Tästä yhtenä esimerkkinä on Miinan myssy eli kesäteatterin katos, joka tuntui aluksi jopa mahdottomalta hankkeelta. Päättäväisesti Juhani kuitenkin hankki rahoituksen ja upea Miinan myssy nousi teatterin suojaksi. Sen jälkeen teatterin kehitystyötä on jatkettu rohkeasti niin rakenteissa kuin taiteellisella puolellakin vuosi vuodelta.

Vaikka välillä oli suuriakin haasteita ja jopa uhkaa teatterin säilymisestä, Juhani jaksoi taistella unelmansa puolesta. Nyt meillä on lähiseudun paras kesäteatteri katsojaluvuista päätellen.

Juhanilla oli hyvä mielikuvitus ja huumorintaju. Hän keksi mielellään tarinoita ja sketsejä. Hän kertoi niiden syntyneen usein yöaikaan. Niitä onkin toteutettu Silmun juhlissa ja mainosvideoilla. Myös tuttavapiirissä hän toimi mielellään ideoijana ja innostui aina myös toisten ehdotuksista.

Juhani oli hyvin sosiaalinen ja pidetty kaikkialla. Hänen verkostoistaan kertoo paljon myös se, että hän sai aina talkooväkeä liikkeelle. Toki hän oli itsekin ahkera puurtaja varsinkin Miinan montun lavastustöissä ja tietokoneen ääressä.

Juhani lähti rohkeasti mukaan myös lavalle. Hän esitti mielellään koomisia ja hauskoja hahmoja. Juhani heittäytyi rooleihinsa täysillä ja nautti esiintymisestä.

Kesällä 2022, vain muutamaa kuukautta ennen sairastumistaan, hän oli suositussa Tankki täyteen -näytelmässä useassa roolissa.

Kaikille suureksi järkytykseksi vakava sairaus vei Juhanin voimat vain vuoden kuluessa.

Hänen työnsä ja persoonansa eivät unohdu.

Me, Nuorisoseura Silmun ja Miinan montun väki, jäämme kaipaamaan Juhanin ainutlaatuista ystävällisyyttä ja päättäväisyyttä toteuttaa haaveita. Pyrimme parhaamme mukaan jatkamaan Juhanin viitoittamalla tiellä.

Näkyvänä muistona Juhani Ahtisesta nousee joka kevät Miinan myssy montun ylle ja taas uusi teatterikesä voi alkaa.

Kaisa Pullinen ja Tiina Leiskamo,

kirjoittajat ovat Ns. Silmun sihteeri ja hallituksen jäsen sekä Miinan montun toimijoita