Käsiohjelma

Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen

Ohjaajan sana

Kuningaskomedia, josta ei puutu draamaa

Minä olen syntynyt 1980-luvulla, joten ”lapsuuteni presidentti” oli Mauno Koivisto. Muistan kuitenkin jo pienenä kuulleeni juttuja Kekkosesta, jolla oli hassut lasit ja kalju. Toiset puhuivat hänestä ihaillen, toiset hieman kyräillen. Minulle Kekkonen oli kuitenkin aika etäinen, joskin hyvin tunnistettava hahmo, joka on säilynyt osana suomalaista kansalliskuvastoa kaikki nämä vuodet. Kunnes viime syksynä päätimme tarttua tähän tekstiin ja siitä alkoikin syväsukellus Suomen politiikan historiaan 1900- luvun alusta 1980- luvulle asti. Matkalla en voinut välttyä huomaamasta, miten historia toistaa itseään. Miten tämänkin päivän politiikassa on edelleen samoja teemoja kuin Kekkosen aikaan.

Kekkosen elämänkaari on täynnä merkittäviä tapahtumia ja käänteitä, mutta tämä esitys ei ole pelkkä historiallinen draama, vaan myös hulvaton komedia, joka käsittelee vallan, politiikan ja ihmisyyden teemoja koko tunteiden kirjolla. Näytelmässä nähdään Kekkonen kaikessa inhimillisyydessään, pikkupoikana, koululaisena, aviomiehenä, vanhuksena, Suomen presidenttinä…. Tämä on tarina miehestä, joka nousi vaatimattomista olosuhteista Suomen johtoon ja muokkasi maan historiaa merkittävästi.

Kekkonen oli taitava diplomaatti ja neuvottelija, joka osasi koota ympärilleen uskollisia ja omistautuneita kumppaneita. Nämä ihmissuhteet, yhteisö, olikin yksi tärkeimmistä tekijöistä Kekkosen menestyksessä. Yhteisö on myös esityksen valmistamisessa se tärkein elementti. Teatteri ei ole yksilölaji, vaan vahvuus tulee yhdessä tekemisestä. Miinan Montussa yhteisön voima on käsinkosketeltava; tämänkin esityksen takana on kymmeniä ihmisiä ja tuhansia työtunteja yhteen hiileen puhaltamista. Suuri kiitos kaikille tästä prosessista, on ilo tehdä teidän kaikkien kanssa. Tänä vuonna vietetään Miinan Montun 30-vuotisjuhlaa ja samalla tämä on minun 60. pitkä ohjaukseni. Ja kukapa muu olisikaan tämän juhlan kunniavieras, kuin itse Kekkonen!

Nautinnollista esitystä!

25.5.2024
Tervakoskella
Sanna Saarela
Ohjaaja

Työryhmä

Käsikirjoitus
Tuomas Parkkinen

Ohjaus
Sanna Saarela

Lavastussuunnittelu
Marko Karvonen

Puvustus
Charlotta Torttila, Anuliisa Salovaara, Oona Otsamo & Hanna Pulkkinen

Maskeeraussuunnittelu
Hanne Rintanen

Äänisuunnittelu
Joonas Ylänne & Sanna Saarela

Graafinen suunnittelu
Eva Lindblom

Lavasteiden rakennus
Tapio Peltoranta, Marko Karvonen, Teppo Otsamo, Tuula Vaittinen & Pallomahat

Ääniajo
Tomi Niemi

Tarpeisto
Kati Saari & Oona Otsamo

Valokuvaus
Mari Luokkakallio

Videot
Työryhmä

Tuottaja
Eva Lindblom

Lipunmyynti
Johanna Alastalo & Kaisa Pullinen

Miinan Näkäräinen / anniskelu
Laura Ahonen & talkooryhmä

Puffetti
Piirivuoren kyläyhdistys

Järjestyksenvalvonta
Pallomahat

Tuotanto
Nuorisoseura Silmu ry

Näytelmän oikeuksia valvoo
Suomen Näytelmäkirjailijaliitto

Lavalla

KGB
Ilkka Esselström

Voice-over
Sanna Saarela

Holly
Valkoripsen Delightful Desiree a.k.a Hilpuri

Kiitos

Myssymestari Timo Alastalo & LC Hausjärvi/Lukot, talkooveljet, Hämeenlinnan Teatteri, Jukka Kuronen, Elisa Seppälä, Päivi Hakoma, Mika Heinonen, Matti ja Kaija Saarela, Henna, Alisa, & Sami Elomaa, kaikki muu talkooväki, perheet, puolisot ja ystävät